Léto za dveřmi: Je na čase se dostat do formy!
Zdravý životní styl si často spojujeme pouze s ovocem, zeleninou či luštěninami. Musíme si ale obstarat i zdroje bílkovin, nejlépe živočišného původu. Bílkoviny jsou totiž základní stavební jednotkou všech orgánů, svalů, starají se o růst a udržování tkání a tvoří protilátky pro boj s infekcemi.
Příprava dietních mas
Tip od našich řezníků: Pokud maso pečete, nepřidávejte pod něj zbytečně další tuk. Raději ho podlévejte vývarem. Docílíte tak výborné chuti a zároveň jídlo nebude příliš tučné.
Druhy mas
Kuřecí maso
Mnoho lidí označuje kuřecí maso za jedno z nejzdravějších druhů mas, protože má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku a zároveň nám zajišťuje významný zdroj vitamínů a minerálních látek. Proto je kuře ideálním pokrmem pro chutné, ale zároveň zdravé stravování.
Tip od našich řezníků: Pro odlehčení jídelníčku odstraňte z kuřecího masa kůži. Pod kůží se totiž nachází vrstva tuku, kterou však lze snadno odebrat. Maso tak bude dietnější.
Vepřové maso
Vepřové je často mylně považováno za nezdravé a tučné. I když je o něco tučnější, není nutné se mu úplně vyhýbat. Vepřové maso totiž obsahuje i libové části (panenka, kýta a pečeně). Navíc je zdrojem vitamínů skupiny B, draslíku, železa a mnoha dalších prospěšných látek.
Králičí maso
Králičí maso je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, přitom jeho konzumace u nás není příliš rozšířená. Průměrně ho Češi zkonzumují jen necelé 3 kilogramy za rok na osobu.
Maso králíka je pro naše tělo lehce stravitelné, trávící soustava ho totiž vstřebá až z 90 %, zatímco hovězí maso pouze okolo 60 %. V neposlední řadě obsahuje velké množství vitamínů a prospěšných látek.
Hovězí maso
Podobně jako ostatní druhy masa, je i hovězí dobrým a zdrojem kvalitních bílkovin a minerálních látek. Najdeme v něm vitamíny A a C a dále vitamíny ze skupiny B. Obsahuje také kyselinu linolovou, která podporuje vyplavování tuků a současně tlumí ukládání tuků do tukových buněk.
Nejkvalitnější částí hovězího je svíčková, hovězí zadní a roštěná.
Krůtí maso
Víte, proč je dobré jíst krůtí maso? Tak předně obsahuje zvýšené množství minerálů, bílkovin a nízký obsah tuku. Například krůtí prsa obsahují cca. 96 % bílkovin a pouze kolem 4 % tuku. Jde o maso velmi kvalitní a zároveň lehce stravitelné. Odborníci radí, že by měl sníst každý dospělý za týden alespoň jednu porci krůtího masa.